Koronavírus: V Južnej Kórei pribudlo 76 nových prípadov nákazy koronavírusom

24.03.2020 Celý región

Soul 24. marca (TASR) - Ďalších 76 prípadov nakazenia novým koronavírusom zaznamenali v Južnej Kórei, čím doterajší počet infikovaných v tejto krajine stúpol na 9037. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Koronavírusu, spôsobujúcemu ochorenie dýchacích ciest, podľahlo v Južnej Kórei zatiaľ celkovo 120 ľudí.

Zatiaľ 171 infekcií bolo spojených s ľuďmi, ktorí prišli do krajiny zo zahraničia. Úrady preto zintenzívnili hraničné kontroly v snahe zabrániť opätovnému prieniku vírusu do krajiny. Deje sa tak v čase, keď sa v Kórei počet prípadov infikovania znižuje, ale nákaza sa šíri v Európe, Severnej Amerike a v iných častiach sveta.

Južná Kórea informovala, že 19 z 1444 pasažierov, ktorí pricestovali v nedeľu z Európy, testovali pozitívne na prítomnosť koronavírusu. Išlo o prvé zistené prípady po tom, ako úrady začali testovať všetkých ľudí prichádzajúcich z tohto kontinentu.

Predstaviteľ juhokórejského ministerstva zdravotníctva v utorok uviedol, že u 101 z približne 1200 pasažierov, ktorí pricestovali z Európy v pondelok, sa prejavili príznaky respiračného ochorenia.

Južná Kórea oznámila, že bude plne hradiť liečbu nositeľov vírusu bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť. Ak by aj testy Juhokórejčanov alebo cudzincov prichádzajúcich do krajiny na dlhodobé víza z Európy boli negatívne, musia ísť na dva týždne do domácej karantény.

Prvé úmrtie na respiračné ochorenie spôsobované novým koronavírusom hlásili z Južnej Kórey pred mesiacom. Väčšinu z doterajších obetí tvoria starší pacienti trpiaci aj inými ochoreniami.

Približne 7700 z potvrdených prípadov v Južnej Kórei súvisí s náboženskou sektou Sinčchondži v meste Tegu a jeho okolí. Viac ako 740 ľudí testovali pozitívne v ľudnatej metropolitnej oblasti Soulu, kde žije približne polovica z juhokórejskej 51-miliónovej populácie.
 

Koronavírusom sa nakazilo v Turecku už vyše 1500 ľudí, 37 zomrelo

Istanbul 24. marca (TASR) - Počet úmrtí na ochorenie spôsobované novým druhom koronavírusu v Turecku stúpol na 37 po tom, ako za jediný deň zomrelo ďalších sedem ľudí. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na tvít tureckého ministra zdravotníctva Fahrettina Kocu.

Pozitívny výsledok testov na nový koronavírus medzitým v Turecku zaznamenali u ďalších 293 osôb, čím celkový počet známych prípadov nakazenia v tejto krajine stúpol na 1529. Počas predošlých 24 hodín bolo vykonaných približne 3700 testov, uviedol Koca ešte v pondelok večer.

Turecká vláda nešpecifikovala, z ktorých miest alebo provincií pochádzajú pozitívne testovaní. Minister zdravotníctva na pondelkovej tlačovej konferencii povedal len to, že prípady nového koronavírusu sa vyskytli v celej krajine.

Turecký lekársky zväz (TTB) vyzval vládu na transparentnosť a poukázal tiež na nedostatok ochranných odevov pre nemocničný personál.

Minister vnútra Süleyman Soylu zverejnil v utorok v súvislosti so šírením nového koronavírusu nový predpis, ktorý okrem iného stavuje, koľko zákazníkov môže nakupovať súčasne v jednom supermarkete. Povolený počet vychádza z veľkosti predajnej plochy. V prostriedkoch verejnej dopravy zase môžu byť po novom prepravovaní cestujúci len v polovičnom počte oproti bežnej obsaditeľnosti.

Ankara prijala už predtým celý rad opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Ich súčasťou je zatvorenie kaviarní a barov, ako aj zrušenie športových či kultúrnych podujatí. Od nedele platí zákaz vychádzania pre ľudí starších ako 65 rokov a chronicky chorých.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku stúpol na 766

Varšava 24. marca (TASR) - V Poľsku zaznamenali 17 ďalších potvrdených prípadov nového druhu koronavírusu, celkovo je tak v krajine nakazených 766 ľudí. Informovalo o tom v utorok ministerstvo zdravotníctva, píše tlačová agentúra PAP.

Doteraz v Poľsku zomrelo na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2 osem ľudí.

Prvý prípad nákazy koronavírusom v Poľsku zaznamenali 4. marca. Pacient sa podľa oznámenia lekárov medzičasom z ochorenia COVID-19 vyliečil a z nemocnice ho prepustili.

Poľská vláda vyhlásila v piatok v súvislosti s pandémiou epidemický stav a až do Veľkej noci uzavrela všetky školy.

Vláda už od nedele 15. marca zakázala vstup cudzím štátnym príslušníkov na svoje územie a pozastavila medzinárodnú leteckú i vlakovú dopravu.

Krajina tiež zatvorila múzeá, divadlá a kiná, a zakázala zhromažďovanie viac než 50 osôb.
 

V ČR doteraz potvrdili 1289 prípadov nákazy koronavírusom

Praha 24. marca (TASR) - V Českej republike potvrdili k utorkovému ránu 1289 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, informoval spravodajský server iROZHLAS.cz s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

V pondelok pribudlo 126 nových prípadov. Denný počet testovaných podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha po víkendovom poklese teraz ďalej stúpa; v pondelok bolo vykonaných 2247 testov, celkovo viac ako 19.600.

Prioritou v boji proti koronavírusu je v súčasnosti testovanie, distribúcia ochranných prostriedkov a pripravenosť nemocničných kapacít, uviedol minister. Jeho rezort tiež pripravil IT systém, ktorý sleduje počty nakazených v reálnom čase.

Denné prírastky nakazených ochorením COVID-19 podľa riaditeľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislava Dušeka klesajú a zrejme budú stagnovať. "Efektivita opatrení sa ťažko posudzuje. Ale dovolil by som si mierny optimizmus," uviedol.

Podiel seniorov medzi nakazenými je v Česku podľa Dušeka približne 17 percent, darí sa ich zrejme chrániť. Španielsko má pritom okolo 50 percent.

Dušek informoval, že hospitalizovaných je zhruba 10-11 percent zo všetkých nakazených novým typom koronavírusu. Zhruba pätina z nich potom potrebuje intenzívnu starostlivosť.

V pondelok sa z ochorenia COVID-19 vyliečil siedmy pacient. Česko má zatiaľ jednu obeť - v nedeľu večer zomrel 95-ročný muž v pražskej Nemocnici Na Bulovke, ktorý trpel aj ďalšími zdravotnými problémami.

Na konci marca by podľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky mohlo byť v ČR približne 3000 prípadov nákazy COVID-19. Na konci apríla sa očakáva kumulatívne približne 15.000 nakazených vrátane už vyliečených. Lôžková starostlivosť by tento počet mala zvládnuť, dodal Dušek.
 
 

Zo 6613 testovaných potvrdili v Maďarsku nákazu v 187 prípadoch

Budapešť 24. marca (TASR) - Počet nakazených novým druhom koronavírusu stúpol v Maďarsku v utorok oproti predošlému dňu o 12 percent. Laboratórnym testom podrobili doposiaľ 6613 ľudí, z ktorých infekciu koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdili v 187 prípadoch, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu.

V pondelok zaznamenali ôsmy prípad úmrtia na ochorenie COVID-19. Z tejto choroby sa zotavilo 21 pacientov, v nemocničnej karanténe je 92 osôb.

Predseda vlády Viktor Orbán na Facebooku oznámil, že v utorok ráno priletelo z Číny lietadlo so zásielkou troch miliónov rúšok, 96 prístrojov na umelú pľúcnu ventiláciu a 100.000 kusov testov na nový druh koronavírusu.
 

Prípadov koronavírusu v Rakúsku je už takmer 4500

Viedeň 24. marca (TASR) - Počet potvrdených prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu v Rakúsku stúpol do utorkového rána na 4486; celkove 25 ľudí dosiaľ v dôsledku tejto nákazy zomrelo. Najnovšie údaje rakúskeho ministerstva zdravotníctva priniesla tlačová agentúra APA.

Pomerný prírastok v počet prípadov za 24 hodín sa v posledných dňoch opäť zvyšuje. Najnovšie predstavuje 24,15 percenta, zatiaľ čo v nedeľu a pondelok boli uvádzané hodnoty 15,28 a 19,33 percenta.

V Rakúsku do utorkového rána vykonali už 28.391 testov na prítomnosť nového koronavírusu.

Spomedzi 4486 potvrdených prípadov pripadá najviac - 1067 - na spolkovú krajinu Tirolsko. Nasledujú Horné Rakúsko so 764, Dolné Rakúsko so 610, Viedeň s 562, Štajersko s 504, Salzbursko so 405, Vorarlbersko s 354, Korutánsko so 135 a Burgenland s 85 prípadmi.

V oficiálnom zozname obetí je na prvej priečke Viedeň s 11 prípadmi. Jednotlivé spolkové krajiny však medzičasom hlásili aj ďalšie úmrtia spájané s novým koronavírusom, ktoré v tomto zozname nie sú zarátané.

V najnovšej bilancii nebol uvedený počet nakazených, ktorí sa medzičasom uzdravili. Naposledy bolo takýchto prípadov len deväť.
 
 
 

Vyberte región